Fontos tapasztalatokat szereztünk a martfűi tornán

A női vízilabda OB I szombati rajtja előtt felkészülési tornán vettünk részt Martfűn, a III. kerület ellen győzelmet arattunk.

Az előző bajnoki idény legjobbjai közül hatan is szerepeltek a martfűi felkészülési vízilabdatornán, így feltérképeztük az élvonalbeli mezőnyt. A Szentes, a Dunaújváros, a Ferencváros, a BVSC és a III. kerület ellen szálltunk vízbe, négy vereség és egy győzelem lett a mérlegünk. Egyetlen sikerünket a III. kerület ellen szereztük, a világbajnokai nélkül felálló fővárosiakat 12–9-re győztük le.

Foghíjasan szerepeltünk az összecsapásokon, hiszen Ármai Zita és Korom Réka végig hiányzott, Lengyel Dominika és Lengyel Anett pedig az utolsó két mérkőzésünkön.

– Még így is nagyon hasznos volt ez a torna – kezd a hétvége értékelését vezetőedzőnk, Varga Tamás. – Fontos tapasztalatokat szereztünk, minden mérkőzést videóra vettünk, és alaposan kielemezzük. Remek meccseket vívtunk, kulcsjátékosok nélkül is tudtuk tartani a lépést a riválisainkkal. A Szentes ellen például 6–3-ra is vezettünk, az utolsó negyed előtt is még döntetlen állt az eredményjelzőn, csak a végére fulladtunk ki a kevés cserelehetőség miatt. Az is pozitívum, hogy a Ferencvárosnak tíz, a BVSC-nek pedig kilenc gólt lőttünk, a Dunaújváros ellen pedig a különbség is azt mutatja, hogy helytálltunk a jóval esélyesebb együttessel szemben – véli trénerünk.

A szezon fontos állomása volt a martfűi torna, hiszen ezek voltak az utolsó találkozóink a bajnoki rajt előtt, és végre képet kaptunk arról is, mire lehet számítani az OB I középmezőnyében.

– A várhatóan az 5–8. helyekért küzdő csapatok közül az Egert nem láthattuk, kerete alapján a kvartett legjobbjának tűnik, talán előrébb is végezhet, de mögötte óriási harc lesz azért, hogy melyik csapatnak legyen esélye megküzdeni az 5. helyért. Mi is felvesszük a kesztyűt ebben a versenyben, ez reális célkitűzés, hiszen a Martfűn szerzett tapasztalatok alapján nüanszok dönthetnek majd a rájátszásban – nyilatkozta Varga Tamás, majd hozzátette: klubunknak is nagyon tetszett a hagyományteremtő szándékkal szervezett torna, már a helyszínen jeleztük, hogy jövőre is örömmel beneveznénk.

A martfűi torna szegedi eredményei:
Szeged SZTE–III. kerület 12–9
Szeged SZTE–BVSC 9–19
Szeged SZTE–Ferencváros 10–17
Szeged SZTE–Dunaújváros 7–13
Szeged SZTE–Hungerit-Szentesi VK 10–13

Fotó: Török János, Délmagyarország

Elkezdte felkészülését a Szeged SZTE OB I-es női vízilabdacsapata.

Amikor hírt adtunk a Szeged SZTE női vízilabdacsapatának megújult keretéről, kiemeltük Mchunu Hlengiwe érkezését. A „Slingi” becenévre hallgató balkezes ugyanis nagy fogás, már a magyar felnőttválogatott keretét is megjárta, ahogy a korosztályos nemzeti csapatokat is. A 21 éves tehetség akkor nem tudott megjelenni az együttes sajtótájékoztatóján, így vártuk a bemutatkozását, amely az első edzésnapon jött el. Hétfőn ugyanis az OB I-es alakulat megkezdte felkészülését az új szezonra.

– Már az is nagy érték, hogy balkezes, hiszen az egyetlen ilyen játékosunkról van szó, de nem csak ezért igazoltuk. Azért is ragaszkodtam hozzá, mert végtelenül pozitív szellemisé­­gű pólós és kiváló csapatember – mondta új tanítványáról Varga Tamás vezetőedző.

Elkezdte felkészülését a Szeged SZTE női vízilabdacsapata. Fotó: Török János - GALÉRIA

– Melody? Most már akkor így szólítunk! – szólt szinte kó­­rusban a csapat, miután a passzolgatós gyakorlat alatt az új játékos elárulta: két hónap múlva hivatalosan is felveszi ezt a nevet, mert a világon min­­denhol ugyanúgy ejtik, így könnyebb lesz megszólítani is.

A tréning végeztével beszélgethettünk vele, és mi is ta­­pasz­talhattuk: a neve ugyan külföldi, de tökéletesen beszél magyarul.

– Egyéves koromban Dél-Afrikában fogadott örökbe egy ma­­gyar pár, fél évvel később Magyarországra jöttem velük, azóta itt élek – kezdett mesélni származásáról Mchunu. – Örülök, hogy így hozta a sors. Bele sem merek gondolni, mi történt volna, ha ott kell maradnom. A szegénységben nehezen gyógyítható betegségek mellett a nők helyzete miatt is veszélyeztetett lettem volna, főként úgy, hogy nevelőotthonból kerültem volna ki. Nekem egyébként annyira természetes volt, hogy magyar vagyok, hogy kiskoromban fehér bőrűnek hittem magam. Persze aztán gyanús lett pár dolog, és faggattam a szüleimet – árulta el nevetve.

Elkezdte felkészülését a Szeged SZTE női vízilabdacsapata. Fotó: Török János - GALÉRIA

Szakmai kérdések is szóba ke­­rültek, hiszen fontos tagja lesz az összesen hét új játékossal készülő Tisza-partiaknak.

– Nagyon aranyos volt mindenki, élvezem a munkát a csa­­pattal. Kifejezetten tetszett, hogy már az első napon videóztunk, és Tamás pontosan elmondta, milyen alaptaktikával játszunk a szezonban. Abszolút elégedett vagyok – nyilatkozta Mchunu, akit idén meghívtak az Universiade-keretbe, de végül nem tudott el­­utazni a magyar győzelemmel záruló tornára.

A Szeged SZTE kerete jelenleg még nem teljes az edzéseken, hiszen Botka Zsófia és Ár­­mai Zita a juniorválogatottal készül, Rompos Dóra pedig beteg. Őket jelenleg a szegedi utánpótlás legnagyobb ígéretei helyettesítik, de a reménységek később is lehetőséget kapnak, hiszen a tervek szerint a következő szezonban legalább egy-két utánpótlás pólós mindig lesz a felnőttek tréningjein.

cikk: Délmagyarország

Papós Tamás

Waterpolo All Star Festival !

Tisztelt Egyesületek!

Szeretnénk felhívni a figyelmet a csatolt fájlban szereplő lehetőségre:
“Tisztelt Játékosok, Edzők, Szülők!
A nyár végén megrendezzük a Waterpolo All Star Festivalt, melynek fő
eseményeként az immáron
Millennium Masters néven visszatérő hazai vízilabdás sztárgárda ismét
összecsap a 2000-es sydney-i
olimpiai döntős ellenfelével, az orosz válogatottal. A kétnapos
fesztivál mindkét délelőttjén az U12, U13,
U14 és U15-ös korosztályban Kelet-Nyugat legjobbjai mérkőznek meg
egymással, oda- és visszavágó
keretében.
A délelőtti meccsekre az utánpótlás válogatottak szülei, és
hozzátartozói számára kedvezményes
jegyvásárlást biztosítunk, egyet fizet, kettőt kap akció keretében. Az
akció kizárólag minimum két jegy
rendelése esetén érvényes.
…”

További részletek a csatolt dokumentumban.

Üdvözlettel:
Magyar Vízilabda Szövetség

 

Waterpolo_All_Star_Festival_kedvezmenyes_jegyvasarlas

Új állomáshoz érkeztek: a Szeged SZTE női vízilabdacsapata bemutatta 7 igazolását

A Szeged SZTE női vízilabdacsapata sajtótájékoztató keretében mutatta be igazolásait. Hét korosztályos válogatott játékos érkezik a Tisza-partiakhoz, így Varga Tamás vezetőedző elkezdheti az építkezést, amely öt éves távlatban már éremszerzést is eredményezhet az élvonalban.

Két korosztályból válogatott magának a Szeged SZTE női vízilabdacsapata, ugyanis pénteki sajtótájékoztatóján négy 18 éves és három 21 esztendős játékos szerződtetését jelentette be a klub. A fiatalabbak között van két kapásoldalon használható pólós, a Honvédtól érkező Ármai Zita, illetve a megyei rivális Hungerit-Szentesi VK-tól elcsábított Korom Réka, rajtuk kívül az UVSE-től érkező center, Lantos Krisztina és az eddig Egert erősítő bekk, Rompos Dóra is a friss érettségivel rendelkezők között van.

A 21 éves érkezők táborát erősíti Bicskei Réka, aki eddig a Tatabánya centere volt, illetve két másik egri igazolás: a főként rosszkéz hátsóként szereplő Miklós Réka és a balkezes Mchunu Hlengiwe. Utóbbi pólós nagy fogás, hiszen már a magyar felnőttválogatott keretét is megjárta, de a többiek is mind szerepeltek már a különböző korosztályos nemzeti csapatokban.

– Újabb állomáshoz érkezett a szegedi női vízilabda – kezdte nyitó beszédét Drégelyi Zoltán klubelnök. – Varga Tamás munkáját dicséri, hogy ilyen tehetséges pólósokat tudtunk igazolni. Ez is volt a terv, fiatal csapatot álmodtunk meg, amellyel elkezdhetünk egy hosszabb távú építkezést. Olyan játékosokat akartunk, akik a fejlődő utánpótlásunk számára korban közel álló példaképek lehetnek. Öt éven belül szeretnénk stabil felsőházi szereplők lenni, és ebben az időszakban már reális lehet, hogy egy jó széria esetén megcélozzuk a dobogót, és a kupában is legyen szép eredményünk. Az első lépést megtettük – mondta a klubelnök.

A játékosként kétszeres olimpiai bajnok vezetőedző, Varga Tamás hangsúlyozta: remek szellemiségű társaság alakulhat ki az új szerzeményekkel.

– Az előző szezont minimális cserével végigjátszó felnőtt keretünk remek hozzáállásával jó hírét vitte a csapatunknak – kezdte a beszélgetést a tréner.

– Az érkezők is hasonló mentalitást képviselnek, mindegyikükben a motivációt kerestem, olyan fiatalokat akartam szerződtetni, akik tanulni és győzni szeretnének. Minden poszton tudok majd cserélni, ez fontos szempont volt egy fizikálisan nehéz idény után. Az elmúlt egy évben nagyon megszerettem a női vízilabda és a szegedi csapat alkotta közeget, stabil hátteret biztosít a klub. Motivált játékosokkal csodát lehet tenni, ebben pedig jól állunk, így bizakodva és lelkesen várom a következő szezont – nyilatkozta a szakember.

Segítőjét senkinek sem kellett bemutatni, hiszen az OB I-es csapat korábbi trénere, Lakó Gábor lett a másodedző.

– Mire az új uszoda elkészül, remek csapat kovácsolódhat össze. Szeretnénk, hogy a női bajnoki találkozókra is öröm legyen kijárni, meg is teszünk mindent a közönség kiszolgálásáért – hangsúlyozta Lakó.

Érdekesség, hogy az egyik igazolás márciusban a megyei riválisok szegedi derbijén 19 másodperccel a vége előtt győztes gólt szerzett a Szentes színeiben – Korom Réka volt a meccs hőse.

– Emlékszem arra a gólra, de remélem, új klubom megbocsátja nekem – mondta mosolyogva a Kurca-partiaktól érkező tehetség, majd hozzátette: nagy reményekkel jött egy ígéretes társasághoz, már nagyon várja a közös munkát.

cikk: Délmagyar

Papós Tamás

Véget ért a 2018-2019. évi bajnokság!

A Szegedi Női Vízilabda Egyesület sportolóinak, minden
korosztályban, megkezdődik a pihenés, a vakáció. Már csak pár nap
azoknak, akik részt vettek a levezető, játékos edzéseken. A Magyar
Vízilabda Szövetség által rendezett Tehetséggondozó táborokba
többen is meghívást kaptak a gyermek korosztály és a még fiatalabb
lányok közül. Ifjúsági válogatott kerettaggal is büszkélkedhetünk.
A Dél-keleti Gyermek III. bajnokságban a legfiatalabbak a 4. helyen
végeztek, Kormányos Róbert edző irányításával. Ezt a csapatot
erősítették 2006-ban született lányok is. A helyezés dicséretet
érdemel, annak fényében, hogy az induló csapatokat főleg fiú
játékosok alkották.

A Leány Gyermek Bajnokságba nevezett csapatot Kerekes Csaba
irányította az idényben. Ők az előkelő 7. helyen végeztek! Sok
nagyon izgalmas mérkőzést játszottak, ami többször ötméteres
párbajjal ért véget.
A Leány Serdülő Bajnokságban induló csapatunknak a
tapasztalatszerzés volt a feladata. A gyerek korosztályban keveset
játszó lányok küzdöttek, hajtottak, gyakoroltak. A két évvel idősebb
csapatok között ez a tudás a 12. helyet jelentette.
A Leány Ifjúsági Bajnokságban résztvevő lányok, serdülő és
gyermeklányokkal kiegészülve alkottak csapatot. Ezt az évet
nehezítették műtétek és sérülések is. Csapatunk a 11. helyen végzett.
Lakó Gábor utánpótlás vezetőedző értékel:
A nyári alapozás nagy lendülettel és hatalmas bizakodással indult
2018. augusztusában. Az őszi kezdésre jó mentális és fizikális
állapotba kerültek a gyerekek. A főleg 2004-2005-ös lányokból álló
gyerek csapat teljesítménye bizakodásra adott okot, amely az év
során többször beigazolódott.
A serdülő és ifjúsági korosztályú lányok a felnőtt csapat edzéseit
látogatták.
A bajnoki mérkőzések hoztak remek, bravúros megoldásokat,
amelyekből építkeznünk kell. Örömmel tölt el, hogy minden
korosztályunk büszkélkedhet tehetségekkel. Bízom benne, hogy egy

fiatal szegedi csapat alapozása megtörtént, és jövőre is folytatódik az
építkezés!
Szeretnénk megköszönni Támogatóink, Kollégáink, Sportolóink és a
Szülők egész éves munkáját! Mindenkinek kellemes időtöltést,
pihenést kívánunk a nyári szünetre. Augusztusban folytatjuk!

Szegedi Női Vízilabda Egyesület

Az OB1 csapat, mint már sok fórumon hallottátok az elvarásnak, tervezettnek megfelelően Varga Tamás irányításával megtartotta a hetedik helyet. Nagyon nehéz év volt szinte egy sor, pár csere játszotta végig a bajnokságot. Annyi biztos sok tehetséges játékost igazoltunk, amit később nevesítünk is. Kicsit más célokkal vágunk a következő bajnokságba!

Váratlan vereség miatt ma 18.30-tól harmadik meccset játszik a Szeged SZTE

Varga Tamás: – Nem érdemeltünk győzelmet, és ez akkor is igaz, ha a hajrában megítélt büntető szerintem nem volt jogos. Nem láttam a küzdeni akarást a lányokon, taktikai fegyelmezetlenségek sorát annál inkább. Azt hitték a lányok az első, nagyon sima meccs után, hogy elég csak a medencébe ugrani, és meglesz a siker. A győzelmet nem adják ingyen, és ha nem hajt egy csapat, akkor ezt az ellenfél megbünteti. Ha az első perctől az utolsóig hajtottak volna, akkor nyerünk. De nehéz azzal a helyzettel mit kezdeni, amikor 5–3-as vezetésnél az időkérésnél megmondom, ki lőjön az akció végén, majd más vállalkozik. Nagyon szomorú vagyok.

Tatabánya–Szeged SZTE 6–5 (1–1, 1–2, 2–2, 2–0)
Női vízilabda OB I, rájátszás a 7. helyért, 2. mérkőzés. Tatabánya, 100 néző. Vezette: Nóvé, Várkonyi.
Tatabánya: Zirighné Sós – Zantleitner N. 1, Jenei 1, Bicskei 2, Petik, Sedlakova, Keresztes. Csere: Dobos, Vaszari 2, Balogh, Kolarova. Vezetőedző: Zantleitner Krisztina.
Szeged SZTE: Trifán – Botka, Lengyel A. 2, Rácz, Damnjanovics, Lengyel D., Tóth P. 3. Csere: Torma, Ádám. Vezetőedző: Varga Tamás.
Gól – emberelőnyből: 6/0, ill. 9/0.
Ötméteresből: 1/1, ill. –.
Kipontozódott: Zantleitner N.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1.

Egy lépésre a 7. hely

Egy lépésre a 7. hely: gólszépségverseny és sima szegedi siker a SZUE-ban

Varga Tamás: – Az első perctől fegyelmezetten, koncentráltan, a taktikai utasításokat betartva játszottunk, a szélről szerzett gólokkal pedig szerencsére gyorsan el tudtunk lépni. Mintaszerű meccs volt, gratulálok hozzá a lányoknak!

Szeged SZTE–Tatabánya 15–7 (4–3, 5–0, 4–1, 2–3)
Női vízilabda OB I, rájátszás a 7. helyért, 1. mérkőzés. Szeged, SZUE, 50 néző. Vezette: Berki, Pásztor.
Szeged SZTE: Trifán – ÁRKOSY 2, Lengyel A. 1, Rácz 2, Damnjanovics 1, LENGYEL D. 5, Tóth P. 2. Csere: Gyöngyösi (kapus), Ádám, Botka, Karai, TORMA 2, Hasznos, Tóth V. Vezetőedző: Varga Tamás.
Tatabánya: Zirighné Sós – Zantleitner N., Vaszari, Bicskei 1, Petik 1, SEDLAKOVA 4, Keresztes 1. Csere: Marsi (kapus), Dobos, Zink, Balogh. Vezetőedző: Zantleitner Krisztina.
Gól – emberelőnyből: 5/3, ill. 6/3.
Ötméteresből: 1/1, ill. 1/1.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Szeged SZTE javára.