Ez igen, lányok! – ötméteresekkel nyert a Szeged SZTE az Eger ellen

A Szeged SZTE női vízilabdacsapata az OB I 5-8. helyért zajló rájátszásának Eger elleni párharcában bravúros eredménnyel egyenlített, a második találkozón ugyanis ötméteres párbaj végén 14-13-ra nyertek Varga Tamás tanítványai.

Szeged SZTE–Eger 14–13 (2–3, 3–1, 3–3, 2–3, 4–3)
Női vízilabda OB I, rájátszás az 5–8. helyért, 2. mérkőzés. Szeged, újszegedi sportuszoda, 50 néző. Vezette: Berki, Pásztor.
Szeged SZTE: TRIFÁN – ÁRKOSY 3, Lengyel A. 1, Rácz 2, Damnjanovics, LENGYEL D. 6, Tóth P. Csere: Botka 2, Ádám. Vezetőedző: Varga Tamás.
Eger: Horváth – Katona 1, Ráski 1, Tóth Cs. 1, Bódi 1, MCHUNU 4, Szilágyi Sz. 2. Csere: Rompos 2, Molnár, Pulyblank, Szűcs 1. Vezetőedző: Biros Péter.
Gól – emberelőnyből: 5/1, ill. 7/4.
Ötméteresből: 2/1, ill. 2/1.
Kipontozódott: Tóth P.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1.

Az eredeti terv szerint tiszta lappal, 0–0-ról indult volna a szerdai vihar miatt idő előtt lefújt, az újszegedi sportuszodában péntek délben pótolt bajnoki, de a versenyszabályzat ezt nem tette lehetővé, így 2–3-ról folytatódott a meccs, amikor 44 másodperc volt az első negyedből.

Már a csonka játékrész alatt látszott, hogy a szegediek a bravúrra hajtanak, lelkes védekezéssel és pár remek egyéni megoldással fordítottak is. A vendégek háromszoros olimpiai bajnok trénere, Biros Péter feszült volt egy szegedi időkérésnél, hiszen már a háromgólos előnyért támadhattak a Tisza-partiak. Meg is lett volna erre a lehetőség, de egy kihagyott ötméteres, majd egy egri emberelőny gólja után 6-3 helyett 5-4 lett az állás – itt már a kétszeres olimpiai bajnok edző, Varga Tamás volt feszült.

Így fordultunk a harmadik negyedre, amely nem mindennapi jelenetet hozott: Lengyel Dominika szinte a sarokból indulva zavartalanul beúszott a labdával, majd a ziccert értékesítette is, ezzel 7–4 lett ide. A jóval esélyesebb Eger ekkor határozottabban kezdett játszani, egyenlítés lett a vége. Ezután a szerencse és egy bravúr volt velünk: Lengyel Dominika egy blokkon megpattanó, az egri kapust megtréfáló lövéssel újra előnyt szerzett a Szegednek, majd a túloldalon Trifán Dóra büntetőt védett.

Az utolsó negyedben tehát minden esély megvolt a bravúrra, ezért sajnáltuk az első szegedi akció kihagyott ziccerét. Lengyel Dominika később egy erős lövéssel már az ötödik találatát szerezte, majd egy gyönyörű ejtéssel Árkosy 10–7-re alakította az állást.

A szentesi nevelésű Tóth Csenge szépített, majd egy egri ötméteressel 39 másodperccel a vége előtt 10–9 lett. Nem tudta megtartani a labdát a Szeged, és 10 másodperccel a vége előtt gólt kapott, így jöhetett az ötméterespárbaj.

Az első körben mindkét kapus védett, majd egy szegedi lövés maradt ki, végül Trifán hárított az utolsó lövésnél. Jött a hirtelen halál, amelynek első köre után már ünnepelhetett is a Szeged, hiszen Trifán újabb bravúrt mutatott be. A párharc mindent eldöntő mérkőzését szombaton 19 órakor rendezik.

Varga Tamás: – Végig domináltuk a meccset, a végén banális hiba miatt egyenlített ki az Eger. Készültünk az ötméteresekre, jól tettük. Kijárt ennek a csapatnak egy ilyen bravúros győzelem, amelyhez tartás is kellett a lányoktól, miután kétszer is egyenlített az ellenfél.

cikk: Délmagyar

Vélemény, hozzászólás?